Miljöpolicy

Inledning:

Djursnäs samfällighetsförening (Föreningen) har som uppgift att förvalta inom föreningens område belägna vägar, bryggor, båtplatser, stränder och naturområden. I förvaltningen ingår även gemensamt ägda fastigheter och utrustning som behövs i förvaltningsarbetet.

Miljöpolicyn syftar till att tillvarata och visa omsorg om närmiljön och de av föreningen disponerade mark- och vattenområden som ingår i samfälligheten. Föreningens styrelse har som uppgift att verka för en miljöanpassad, resurssnål verksamhet som är långsiktigt hållbar och som följer gällande lagar och regler inom miljöområdet.

Styrelsen verkar för ett gott samarbete med Västerviks kommun och andra verksamheter/organisationer med koppling till miljöfrågor och håller sig informerade om gällande regelverk och utvecklingen inom miljöområdet. För detta ändamål har styrelsen en utsedd miljöansvarig.

Föreningens medlemmar är skyldiga att informera sig om innehållet i denna miljöpolicy och följa gällande lagar och regler inom miljöområdet gällande för Djursnäs. Miljöpolicyn utgörs av detta dokument fastställd av styrelsen 2024-06-23 och revideras vid behov.

Miljöpolicy

Allmänt:

Föreningens medlemmar ska värna om närmiljön och hålla rent och snyggt på de platser som förvaltas gemensamt av samfälligheten. Detta gäller i synnerhet bryggor med tillhörande båtplatser och gemensamma badplatser. Varje medlem ansvarar för att ta hand om sitt eget avfall och hantera det enligt gällande lagar och regler.

I den gemensamma förvaltningen är ambitionen att använda det mest miljövänliga alternativet gällande val av material, arbetsmetoder och tillhörande förbrukningsvaror, till exempel bränsle, oljor och färger samt hur dessa hanteras i samband med underhåll och förbättringsåtgärder.

Inköp av material:

Vid inköp av material och förbrukningsvaror strävar föreningen efter att välja de mest miljövänliga alternativen. Föreningen har inget mandat att styra över medlemmarnas val av och inköp av material. Däremot ska föreningen föregå med gott exempel och uppmuntra föreningens medlemmar att välja miljövänliga och långsiktigt hållbara alternativ med avseende på val av material och förbrukningsvaror.

Hantering av avfall:

Hantering av avfall skall av föreningen och föreningens medlemmar ske enligt gällande lagar och regler inom miljöområdet, det åligger styrelsen och föreningens medlemmar att följa dessa. Av särskild vikt är att hålla sig informerad om vilka regler som gäller inom Västerviks kommun.

Det är förbjudet att släppa ut miljöfarliga ämnen på föreningens område samt i vattnet.

Båtar och båtunderhåll:

Föreningen och dess medlemmar bör alltid sträva efter att visa miljöhänsyn i sitt båtnyttjande och vid underhåll av båtar. Exempel på miljöfarliga ämnen är drivmedel, glykol, spillolja, färg och lösningsmedel. Spill och avfall från miljöfarliga ämnen skall tas om hand av båtägaren och transporteras till återvinningsanläggning. Endast godkända båt-bottenfärger och andra kemikalier får användas. Information om båt-bottenfärger finns på Kemikalieinspektionens hemsida: www.kemi.se

Föreningens renoveringsflotte med tillhörande motorer sköts enligt rådande miljöpolicy och vid behov byts delar på flotten ut till mer miljövänliga alternativ.

Bryggor och badplatser:

Föreningen och dess medlemmar sköter bryggor och stränder med så låg miljöpåverkan som möjligt genom att i så stor utsträcknings som möjligt använda miljöklassade material sam säkrar att material inte blir liggande längs stränderna utan forslar det till återvinningen.

Skötsel av gemensamma markområden:

Föreningen och dess medlemmar sköter gemensamma markområden med så låg miljöpåverkan som möjligt genom att i så stor utsträckning som möjligt använda miljöklassade material. De motordrivna verktyg som ägs av föreningen uppdateras med mer miljövänliga alternativ när nya köps in och gamla uppdateras.

Vägar och snöröjning:

Underhåll av vägar och snöröjning inom samfällighetens område sker i föreningens regi och av föreningen anlitade entreprenörer. Underhållet av vägarna görs enligt rådande lagstiftning och krav som gäller för det svenska vägnätet.

Anläggning för vattenförsörjning:

Underhåll av föreningens vattenanläggning ansvaras av styrelsen och sköts enligt rådande lagstiftning och krav som gäller för Västerviks Kommun. Medlemmarna meddelas löpande via anslagstavlan om status vid vattenprover.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.